Zuidelijk Afrika – Tobias Lotter, ca. 1730

“Africae Pars Meridionalis cum Promontorio Bonae Spei“ kopergravure uitgegeven rond 1730 door Tobias Lotter. In de tijd met de hand…

Lees verder

525

Africae Pars Meridionalis cum Promontorio Bonae Spei“ kopergravure uitgegeven rond 1730 door Tobias Lotter. In de tijd met de hand gekleurd. Afm.: ca. 50 x 58 cm.

Deze fraaie kaart van Zuid-Afrika gaat over de Nederlandse aanwezigheid destijds en toont details van het Kasteel de Goede Hoop, Saldanhabaai en de omgeving van de Kaap de Goede Hoop.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) besloot een permanente nederzetting te stichten aan de Kaap in 1652. De VOC, een van de belangrijkste Europese handelshuizen die de specerijenroute naar het Oosten bevoeren, had geen intentie om het gebied te koloniseren, maar wilde alleen een veilige basis vestigen waar passerende schepen konden worden onderhouden en bevoorraad.

Om in voedsel te voorzien moestenNederlandse boeren naar de Kaap worden gebracht om boerderijen te beginnen. De kleine oorspronkelijke groep vrijburgers, zoals deze boeren bekend stonden, nam gestaag toe in aantal en begon hun boerderijen verder naar het noorden en oosten uit te breiden in het grondgebied van de Khoikhoi. De vrijburgers waren ex-VOC-soldaten en tuinmannen, die niet konden terugkeren naar Nederland toen hun contracten met de VOC afliepen. De VOC importeerde ook ongeveer 71.000 slaven uit India, (het huidige) Indonesië, Oost-Afrika, Mauritius en Madagaskar.

Prijs: Euro 525,-